A változások szele?

Nem lehet nem észrevenni a Szolnokon zajló pozitív folyamatokat.

880_hun_1246.jpg

A tulajdonosi szerkezetet érintő változások kapcsán többször is foglalkoztunk már az elmúlt évek zászlóshajójával, de az ősz folyamán inkább csak negatívumokat tudtunk felróni velük kapcsolatosan. Azonban előttünk is ismert a „csak az bírálhat, aki dicsér is” bölcselet, így itt az ideje, hogy visszabillenjen a mérleg nyelve, mert a Tisza partján egyre optimistábbak lehetnek a szurkolók és ez megér pár mondatot lapunkon is.

Miközben a Falco káprázatosan menetel a Bajnokok Ligájában is és idehaza is, a hatos győzelmi szériával kezdő a Pécs pedig komoly szerkezeti gondokkal küzd, az Olajbányász szurkolói hirtelen arra ocsúdtak, hogy az ősszel totálisan szétesett (vagy leginkább össze sem állt) csapatuk karácsonyra a bajnoki tabella harmadik helyén tanyázik, a tavalyi két finalista, azaz a vasi riválisok mögött.

De mégis mi vezetett ehhez a látványos formajavuláshoz?

Vélhetően két - egymással szorosan összefüggő - tényező.

Egyrészről a vezetőség talán kissé későn, de úgy tűnik azért még időben megállította a hajó süllyedését. Személyi változásokat kezdeményeztek, mind a játékosok között, mind pedig az edzői stábban. Morant és Smith (utóbbi sajnálatosan) távozott, de a pótlásukra érkezettek, Cakarun és Davis azonnal, már az első bevetésén kiváló teljesítménnyel rukkolt elő.

Nem szabad elfeledkezni viszont az állandóságot képviselő Andre Jones-ról, aki 21,58 -as VAL átlagával az egész liga legjobb játékosa 2019 őszén.

Másodsorban a kormányrúdnál is megtörtént az a váltás, amit már régóta kívántak a piros-fekete szurkolók. Aleksic hiába az Olaj történetének legsikeresebb edzője, egyszerűen képtelen volt változtatni az általa szinte görcsösen erőltetett szerkezeten és azt sem szabad elfelejteni, az ő elgondolása totálisan szembemegy az MKOSZ törekvéseivel. Igaz még csak tervekben van a „fiatalszabály”, de mindannyian láthattuk, hogy Körmenden még -20-nál sem játszatta a fiatalokat. Egy mondat még Dragan-ról, amit még nemigen olvastunk írásban. Az immár másfél évtizede hazánkban tevékenykedő korábbi kiváló játékos mai napig nem tanult meg „kameraképesen” magyarul, ami kiváló bizonyítéka az ő hozzáállásának, hiszen látjuk a kézilabdasportban a világsztár edzők ezirányú törekvéseit, de elég a  saját sportágunkból Stojan Ivkovicot, vagy  éppenséggel Dzunic mestert idehozni, akik évek óta magyarul nyilatkoznak.

A szlovén Potocnikkal viszont nemhogy megtáltosodott, de verhetetlenné vált a csapat. Szegeden talán még kötelezőnek nevezhető győzelmet arattak Kovács Péterék, bár tisztán látni, hogy az idei Szeged nem éppen a tavalyi…, de Pakson négy légióssal elért majdhogynem sima győzelem már mutatta: bizony ez már nem az őszi Olajbányász. A karizmatikus szlovén edző, Gasper Potocnik – akárhogyan is zár a csapat – kiváló választásnak bizonyult, hiszen lelkesedése és elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen.

888_hun_1246.jpg

Davis-től (fehérben) parádés bemutatkozás

Egy nagy probléma továbbra is van Szolnokon: a magyar mag továbbra is szinte láthatatlan és értékelhetetlen. A legutóbbi találkozó ennek némileg ellentmond, hiszen Kovács Péter 12, míg Rudner Gábor 9 pontot tette a közösbe (bár az ő 12 meccses átlaguk is lehangoló), de Tóth Norbert (1) és a nyitóképen látható Juhos Levente (2) Val-indexe mutatja, hogy a topcsapatok közül (mert ezek után most már kötelezően oda kell sorolnunk a Tisza partiakat) náluk van a leggyengébb magyar kontingens.

A végére egy gondolat: Wittmann Krisztián hétről-hétre igazolja klasszisát a szomszédságban. Ő nagyon sokat tudna segíteni ennek a csapatnak (is) megítélésünk szerint, de az a hajó már elment, hiszen ő épp most kapott pályafutása végéig tartó szerződést klubjától. Ikon.

Áldott, békés ünnepeket minden Turf&Sports kedvelőnek. December 31-én egy képes kedvcsinálóval jövünk Magyarország legnagyon szilveszteri before partyjához, az ügetőszilveszterhez.

Képek: HunBasket

Turf&Sports

Kalandozások, elmélkedések sok-sok képpel elmesélve. Kapcsolat: turfandsports01@gmail.com https://www.instagram.com/turfandsports/