Keretbe foglalva

2018 novemberében, a mindösszesen 20 éves Stefanos Tsitsipas megnyerte az egy évvel korábban létrehozott Next Generation ATP Finals-t, ahol kizárólag 21 év alatti játékosok indulhatnak.

ejmqldqx0aee5ye.jpg

Egy esztendővel később, vasárnap viszont ugyanezen torna „felnőtt” változatát nyerte meg, ahol legyőzte az ősz abszolút szupersztárját, a szinte verhetetlen Medvedev-et, Zverevet, Federer-t és Thiem-et is, azaz igazán szépen foglalta keretbe ezt a  12 hónapot.

Imponáló névsor ugye?

De itt van-e már az a régóta várt őrségváltás a teniszben? 

A görög történelmi győzelme kapcsán nézzünk szét, mi a helyzet a legfontosabb versenyekben.

Az Australian Opent 2006 óta Wawrinka 2014-es győzelmétől eltekintve csak a nagy hármas (Federer, Nadal, Djokovic) nyerte. Párizsban szintén a svájci az egyetlen betolakodó 2005 óta (2015-ben nyert), Wimbledonban pedig 2003 óta csak Murray (igaz kétszer is 2013,2016). A US Open tablóin található a legtöbb név. 2003 óta a BIG 3 mellett Del Potro, Cilic és Wawrinka is győzni tudott.

A négy legnagyobb tornán tehát abszolút várat még magára a hatalomátvétel és a többin sem igazán ficánkolnak még a tinik.

Tsitsipas a világbajnoki cím mellett Estoril-t és Marseille-t nyerte 2019-ben, mindkettő ATP 250-es. A döntőt vesztő Thiem eredménysora sokkal impozánsabb. Indian Wells (ATP 1000), Barcelona, Peking (ATP 500) valamint a két hazai 250-es torna (Kitzbühel és Bécs) bajnoka.

Medvedev négy (két 1000-es és két 250-es) tornát nyert, a tavalyi világbajnok Zeverev viszont kizárólag azon a genfin győzött, ahol 2018-ban Fucsovics Marci dicsőült meg.

Igazi szenzációt jelentett, hogy a nagy hármas egyik tagja sem jutott a világbajnoki döntőbe, de a számok egyelőre azt támasztják alá, nincs még itt az őrségváltás ideje.

Talán 2020-ban?

Kép: Us Open Tennis twitter

Turf&Sports

Kalandozások, elmélkedések sok-sok képpel elmesélve. Kapcsolat: turfandsports01@gmail.com https://www.instagram.com/turfandsports/