A futam amely megállít egy nemzetet

Itt a futam, amely valóban megállít egy nemzetet.

makybediva1.jpg

1861-ben a Victoria Racing Club tagja, Frederick Standish hívta életre a futamot, és november első csütörtökén 17 ló mérkőzött meg egymással, akik közül csak a legjobb hozhatta el a nyereményt, 710 arany szuverént (akkori pénznem) és egy arany karórát.

A futamot tehát 1861. november 7-én rendezték meg először, s azóta is minden esztendőben ez a verseny, illetve az évek során köré formálódott meeting számít az ausztrál galoppszezon fő attrakciójának. Victoria államban 1873 óta munkaszüneti nap a kupa napja, de gyakorlatilag egész Ausztrália leáll aznap. Ezért él mai napig a mondás: “a futam, amely megállít egy nemzetet”.

Azóta a Melbourne Cup hosszú utat járt be. Az évek során Ausztrália legnagyobb és legfontosabb versenyévé lépett elő. Minden évben egy fergeteges ünneplés övezi Melbourne utcáin, százezrek követik a helyszínen és ennek sokszorosa a világ más pontjairól. Flemington közel két hétig ég “CUP-lázban”, ezalatt pedig kiemelt versenyek sora rajtol el.

Első győztesét, Archer-t pedig olyan halhatatlan klasszisok követték, és dicsőültek meg november első (azóta már) keddjén a 3200 méteren, mint Peter Pan, Phar Lap, Rain Lover, Think Big, Kingston Rule, a nyitóképen látható Makybe Diva és még sorolhatnánk…

Bart Cummings 12 alkalommal vezette vissza a győztest, örökre utolérhetetlen

Nem kell bizonygatnunk: a Melbourne Cup megkérdőjelezhetetlenül a világ első számú extra-hosszútávú versenye, a legnagyobb ausztrál összecsapás, olyan jelentőséggel bír a kenguruk földjén, mint Európában az Epsom- vagy Amerikában a Kentucky Derby – annyi különbséggel, hogy itt nem csak a háromévesek, hanem minden korosztály legjobbjai csatáznak a 8 millió ausztrál dolláros verseny fődíjáért.

Külön attrakciót nyújt évről évre a hazaiak és az európai küldöttség összecsapása. Az elmúlt évtizedben a két kontinens folyamatosan csatázik egymással – tavalyelőtt az írek megsemmisítő vereséget mértek az “auszikra”, holnap reggel itt az esély a visszavágásra (bár idén nem táplálhatnak túl fényes reményeket azok, akik otthon tartanák a győzelmet).

De esélyek ide vagy oda, ez a nagy Melbourne Cup, a futam, amely megállít egy nemzetet – kedden hajnali ötkor semmiképp sem érdemes lemaradni róla.

Forrás: Racing Portal, Képek: twitter, Racing Post

Turf&Sports

Kalandozások, elmélkedések sok-sok képpel elmesélve. Kapcsolat: turfandsports01@gmail.com https://www.instagram.com/turfandsports/