A bajnok és a kihívók

Legutóbbi bejegyzésünkkor jeleztük, hogy teszünk egy kis csapongást a férfi nemzeti bajnokság kapcsán.

3676_hun_1155.jpg

Szó sincs arról, hogy bemutatnánk a  nyári játékos keringőt, hiszen ezzel nem szeretnénk untatni senkit, mert akit behatóbban érdekelnek ezek, az elérheti a listát szaklapokban.

A bajnok pokolian megerősödött. Perl – Govens – Reddic mellé igazolt Flipovity-Benke kettős önmagában a legerősebb ötösé teszi a Falco-t és akkor még nem beszéltünk a perememberekről és az érkező amerikaiakról. Mindennek ellenére meggyőződésünk, hogy a szombathelyiek erősödésének legfőbb „oka”, a legnagyobb rivális, Szolnok gyengülése, ahonnan gyakorlatilag az összes kulcsember távozott. Nyílván ma még nem jelenthető ki, hogy a 2019-20-as Szombathely erősebb lenne, mint az egy évvel korábbi, de hogy a Szolnok gyengébb az szinte biztos. Hogy miért érdekes mindez most? Mert tavaly a Falco már ősszel kisebb Olaj-fóbiába került. A kupadöntőben már a 4. vereségüket szenvedték el a tiszapartiaktól, úgy hogy mindössze egy győzelem állt a másik serpenyőben. Igaz végül bajnoki címmel vigasztalódtak.

A szombathelyiek a bajnokság toronymagas favoritjai, hiszen az elmúlt években, mindig a magyar mag volt a döntő faktor. Ez most a sárga-feketéknél a legerősebb. Ahogy az elmúlt években előre sejthető volt az Olaj, vagyis bocsánat  - most újra - Olajbányász elsősége, most minden a címvédés mellett szól.

Hogy miért? Ha már szóba hoztuk a Szolnokot kezdjük velük. A tulajdonosváltáson átesett klub azzal szerzett döntő fölényt az elmúlt esztendőkben, hogy a legjobb magyar játékosokat csábította soraiba. Kis túlzással a komplett magyar válogatott pattogtatott a Tiszaligetben. Nos, az eddigiek alapján most talán a legrosszabb/leggyengébb magyar mag az övék. Mármint a 4-ért harcoló csapatok között.  Juhos Leventét és a pályafutása végéhez közelítő Tóth Norbertet vélhetően nem fogadták tízezrek a jászkunságban, márpedig mellettük a Kovács Péter, Rudner Gábor, Samuel Taiwo, Csák Bence, Frank Áron, Frikker Marcel nevek hallatán aligha vannak álmatlan éjszakái a riválisoknak. Ez az elmúlt évek után nagyon karcsú társaság, amin az amerikai kontingens javíthat, hiszen az eddig bejelentettek nem tűnnek rossz választásnak, ahogyan a szerb Nemanja Krsztics sem. Nem tudjuk, hogy az új tulajdonosnál szűkösebb lesz-e a büdzsé, de a Szolnok érzésünk szerint el fogja veszíteni azt a zászlóshajó szerepet, amit az utóbbi években joggal harcolt ki magának. Azért négybe várjuk őket.

Ahogyan az évek óta bukdácsoló paksiakat is. A Lóránt-Eilingsfeld kettős már most félelmetesnek tűnik a palánk alatt, és az amerikaiakkal kiegészülő „Báne-gárdát” mindenképpen elődöntőbe várjuk.

És a Körmendet is. A vasiak mindig kicsit különcök a bajnokságban, hiszen ott döntően nem a magyar játékosok pattogtatnak (még ha nem is feledjük, Feput, Csorit vagy Hortit), de az évközi statisztikák jellemzően azt mutatták náluk az elmúlt években, hogy a pontok 90%-át vagy néha még többet is az amerikaiak teszik a közösbe és jellemzően övék szokott lenni a legtöbb játékperc is. Matthias Zollner most is ezt a vonalat viszi tovább és ugyanazt írhatjuk, mint a Szolnok esetében: a Ferencz Csaba, Németh Ákos, Takács Kristóf, Márton Ádám, Oroszi Bence, Kiss Mátyás, Kiss Benedek, Érsek Marcell, Balogh Máté alkotta magyar sortól aligha pánikolnak az ellenfelek.

Szerintünk a centenáriumát ünneplő és új csarnokot kapó Pécs Csirke Ferenc kiváló munkája ellenére sem lesz képes megismételni az idei bravúrját. Az Andrija Csirics, Veljko Budimir, Pongó Máté, Horti Bálint, Antóni Csanád, Bíró Levente megszokott hatosa nem tűnik rossznak, de a gárda két sztárja, már-már ikonja (Csirics, Budimir) nem éppen fiatalok már és nem tudni, milyen színvonalon bírnak még egy esztendőt. Szívből kívánjuk nekik, no meg persze mindenkinek, hogy a sérülések kerüljék el őket. Az eddig bejelentett három amerikai azért itt is komoly erősítést jelenthet, de szükségük is lesz rá a nemzetközi kupában.

A 14 első osztályú klub közül kizárólag a DEAC váltott edzőt, ahol Berényi Sándortól Kovács Adrián veszi át a karmesteri pálcát. A Borisov, Manigat, Polyák, Bognár mag fémjelezte csapat már tavaly sem volt éppen gyenge, de a Szolnokról ide igazoló Tóth Ádám és a visszatérő közönségkedvenc, Isaiah Armwood révén komoly álmokat szövögethetnek a cívisvárosban.

Ránézésre nagyon meggyengült a tavalyi idény másik meglepetéscsapata, a Jászberény, Kecskeméten pedig a szokásos masszív, rakkolós (szerb-magyar-amerikai vegyes) gárda épül Forray Gábor irányításával. Jól ismert arcokkal, köztük a kék-fehérek egyik legnagyobb kedvencével, Emmanuel Ubilla-val erősít a ZTE, szintén zömmel a magyar bajnokságból megismert kosarasokat hívott soraiba az idény végén már az új csarnokába költözött Kaposvár.

Az épphogy csak benn maradó szegediek kapcsán első ránézésre lehetetlen eldönteni, hogy erősödtek vagy gyengültek. Boltics, Juhos, Bonifert, Sulovics is távozott többek mellett és a szerb valamint amerikai légiós mellé érkező Balmazovics, Kerpel-Fronius Gáspár, Olasz Ádám trió nem éppen bivalyerős. Persze nem írjuk le őket előre, de szerintünk az idén sem lehetnek komoly célok a Tisza partján.

Sok sikert kívánunk a több légióst is igazoló újoncnak, az Oroszlány gárdájának. A kisváros már nagyon régóta komoly bástyája a magyar kosárlabdasportnak, most a legfelső szinten bizonyíthatnak. Kíváncsian várjuk a szereplésüket és az oroszlányi katlanba is ellátogatunk a bajnokság során.

Már csak két csapatról nem ejtettünk szót. Az Alba Fehérvár-t nem igazán tudjuk hová sorolni. A keretre pillantva egy évvel ezelőtt sem gondoltuk volna, hogy csak a bajnoki 11. helyezéshez lehet elég.  Lóránt és Filipovity távozása már eleve érzékeny veszteség, de azért komoly nevek (pl. a horvát bajnok Ljubicsics)  vannak az érkezők között is. Nagyon nem lőhetünk mellé, ha azt írjuk: a 8 közé jutás azért alapelvárás lehet a koronázóvárosban.

pitts_1.jpg

A Sopron pedig a legnagyobb vadat ejtette el. A képen látható Damier Pitts nem csak a JKSE, hanem az egész bajnokság egyik kiemelkedő légiósa volt tavaly, aki az idény nagy részében kiválóan teljesített és többek között utolsó másodperces triplájával a Szolnoktól is elvette az alapszakasz-győzelmet. A sors fura fintora, hogy pont volt csapata ellen mutatkozik be. Vele együtt négy amerikai érkezését jelentették be abban a városban, ahol a férfiak még mindig a nők mögött állnak eredményesség terén.

Akiknek volt türelme végigolvasni csapongásunkat rájöhettek, hogy a Falco-Szolnok-ASE-Körmend négyesét várjuk az elődöntőkbe, de hogy közülük ki végez az élen és a többi helyen, erről fogalmunk sincs. Azt már ne tőlünk kérdezzék. Jó szórakozást az egy hónap múlva rajtoló bajnoksághoz!

Az 1. forduló programja (2019. szeptember 28.):

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Zalakerámia ZTE KK

Egis Körmend – OSE Lions

Pécsi VSK-Veolia – Naturtex-SZTE-Szedeák

Szolnoki Olajbányász KK – Alba Fehérvár

Atomerőmű SE – KTE-Duna Aszfalt

DEAC – Kaposvári KK

Jászberényi KSE – Sopron KC

A képek a tavaszi Jászberény-Szolnok megyei rangadón készültek. Képek: hunbasket.hu

Turf&Sports

Kalandozások, elmélkedések sok-sok képpel elmesélve. Kapcsolat: turfandsports01@gmail.com https://www.instagram.com/turfandsports/