Teljes összeomlás

Nem hogy a négy közé nem jutott a magyar női kosárlabda-válogatott a szerb-lett rendezésű Európa-bajnokságon, de még az olimpiai kvalifikációs tornát sem érte el.

image.jpg

Az a hölgykoszorú ugyanis, amely az első három mérkőzésén kiválóan játszva, talán erőn felül teljesítve, csoportelsőként végzett és ezzel önmagának kiváló lehetőséget teremtett azzal, hogy Nagy-Britannia és Belgium ellen bármelyik legyőzésével játszhasson Tokióért, az a folytatásra teljesen összeomlott.

Az Európa-bajnokság velünk együtt három leggyengébb alakulata közé sorolt britek ellen lányaink remek kezdés után katasztrofálisan folytatták.  Nagyobb összeomlást produkáltak, mint Michael Douglas a Joel Schumacher filmjében.

Joggal tehető fel a kérdés:

Hogyan álmodozhat reaálisan egy csapat olimpiai részvételről, aki a közel sem világverő britek ellenében mindösszese 22 pontra képes egy félidő alatt?

De a teljes statisztikai táblára rossz volt nézni, hiszen azok a lányok, akiknek a csoportmeccseken a tenyerünket pirosra tapsoltuk, mintha nem is önmaguk lettek volna. Csapatjátékban sosem szerencsés senkit kiemelni, de leginkább talán az a Határ Bettit hozhatjuk most példaként, aki Szlovénia ellen csapatunk vezére volt és dupla-duplát jegyzett, de csütörtökön az utolsó percekben 3 ziccert (!) is hibázott. Persze nem miatta kaptunk ki! Hanem a közös betli miatt!

Óriási lehetőséget szalasztottak el a lányok azzal a vereséggel, hiszen az utolsó találkozón egy igazi sztárcsapat, a legutóbbi kiírás bronzérmese, Belgium várt a mieinkre. A forgatókönyv hasonló volt. Remek kezdés után a mieink teljesítménye gyakorlatilag egy ifi csapat szintjére esett vissza, azaz bekövetkezett a teljes összeomlás. Nem győztük számolni a bosszantó hibákat.

Belgiumtól ki lehet kapni, ez nem vitás,  de az a válogatott, amely ennyi bosszantó hibát vét és a játék minden, vagy legalábbis legtöbb elemében értékelhetetlen produkciót nyújt, az nem remélhet olimpiai részvételt.

Természetesen eszünkben sincs ekézni a lányokat, hiszen ez a válogatott valóban a szívünk csücske. Egészen parádés volt, amit a csoportban nyújtottak, de ahogy a mérkőzés után Balogh Judittól hallottuk, a leggyengébb csoportot nyertük meg és az ott legyőzöttek már mind búcsúztak.

Ahogyan 3 évvel ezelőtt a futballistáknak, most lányainknak is a belgák adták a kijózanító pofont. Ennek ellenére, nehéz megírni a záró gondolatokat, hiszen nyolc közé jutottak, és az aktuális világranglistán csak Szlovénia áll mögöttünk a kijutott 16 ország között, azaz a vártnál talán még előrébb is végeztünk.

Azt mondják, mi magyarok nem tudunk eléggé örülni a sikereinknek és túl pesszimisták vagyunk. Lehet. Azonban Székely Norbert csapata kapcsán most hatalmas hiányérzetünk van. A nyolcadik hely ellenére is.

Hajrá lányok! Hajrá magyar kosárlabda!

Kép: Fiba Basketball

Turf&Sports

Kalandozások, elmélkedések sok-sok képpel elmesélve. Kapcsolat: turfandsports01@gmail.com https://www.instagram.com/turfandsports/