„Silverhely” újra Szombathely

2019-ben a férfi kosárlabdában bajnok, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely gárdája.

346a2581.jpg

Érdekes bajnokság volt. Szombathelyi szemüvegen át nézve mindenképpen.

Az Index kosárlabda fórumán olvastam egy véleményt még novemberben, amikor is egy Falco szurkoló azon kesergett, hogy alig kezdődött el a játék és kedvencei máris többször kapituláltak a Szolnok előtt és csapata maximum a második helyért szállhat csatába, csakúgy mint a két ezt megelőző szezonban. A két csapat ugyanis az idén is egy csoportba nyert besorolást a FIBA Europe Cup-ban, így az ominózus dátumig háromszor találkoztak.

És mindháromszor a tiszapartiak győztek.

A szombathelyi szemüvegen át nézve a Magyar Kupa döntője taszította teljes letargiába a sárga-feketék híveit, hiszen a súlyos sérüléseket elszenvedő alföldiek ebben az (érzelmi) állapotban is felemelhették a kupát és 4:1-re alakították a Falco elleni mérlegüket.

Ez volt Váradi Benedekék 7. vesztes döntője. Zsinórban.

Ezért nevezték kosaras körökben „Silverhely”-nek a vasi fővárost már hosszú ideje.

Ekkor azonban érkezett a magyar kosárlabdázás történetében talán még sohasem látott mértékű sérüléshullám (Milosevic, Benke, Kovács Péter, Airington, Andric + a távozó Rowsey) az addig megingathatatlanul menetelő és a bajnokságot toronymagasan vezető szuperfavoritnál, így tavaszra a Körmend lépett elő a bajnokság legnagyobb esélyesévé.

Úgy látszik a piros-fekete alakulatokkal nem bírtak Perl Zoltánék, hiszen az alap és középszakaszban 3:1 volt az eredmény Ferencz Csabáék javára, azaz nem mertünk volna sok pénzzel fogadni Govensék bajnoki címére.

Ahogy azonban a Szolnoknál is döntően befolyásolta a bajnoki helyezést a csapat összetétele, így a Körmendet is érzékenyen érintette talán legjobb játékosa, Delas kiválása. Míg a szombathelyiek eleve a második legerősebb kerettel rendelkeztek, nekik abban volt szerencséjük, hogy a két legfőbb riválistól eltérően őket nem sújtotta hosszú ideig terjedő sérüléshullám és ez döntőnek bizonyult. Második helyen végeztek az alapszakaszban. A Play-off-ban egyetlen ellenfelük sem tudott mérkőzést fogni ellenük. Az, hogy 3:0-ra söpörték el az útból a Kecskemétet és egy ificsapat szintjére süllyedő Szolnokot ez nem volt meglepetés senki számára, de hogy a pályaelőnyt birtokló Körmend meccset sem nyer ellenük a döntőben az mindenképpen az. Az bravúr! Az mindenképpen megsüvegelendő.

346a2555.jpg

A második képen látható Gasper Okorn kiváló csapatot rakott össze. Játékosai 2019. április 21-én, Körmenden kaptak ki utoljára így minden tiszteletet megérdemelnek, és még véletlenül sem a szerencsésenk köszönhetik címüket, de...

Ez a cím, ez a bajnoki küzdelemsorozat azonban nem csak a Szombathelyen lesz emlékezetes, hiszen minimum két városban érzik még úgy a szurkolók, hogy csupán a balszerencse pártolt el tőlük, és emiatt ünnepelhet a Falco, 2008 – és hét elveszített döntő -  után újra. Ebben a lebonyolítási formában először nem az alapszakasz első lett a bajnok!

A krónikák lapjaira azonban az kerül:

2019-ben kosárlabdázásban Magyarország bajnoka a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely.

Gratulálunk!

Képek: falkokc.com

Turf&Sports

Kalandozások, elmélkedések sok-sok képpel elmesélve. Kapcsolat: turfandsports01@gmail.com https://www.instagram.com/turfandsports/